GOEDE DOELEN 2023

Sensoa, voor iedereen die met hiv geconfronteerd wordt.

Sensoa is het Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid. Kortom: we bevorderen de seksuele gezondheid in Vlaanderen.
Eén van onze belangrijkste actiepunten is het welzijn van mensen met hiv. We willen de impact van hiv op iemands leven zoveel mogelijk beperken: een kwalitatief leven en een gezonde seksualiteitsbeleving zijn ook voor mensen met hiv nog steeds mogelijk.

Het is daarom belangrijk voor mensen met hiv om hun ervaring te kunnen delen. Dat kan via Positief Contact, ons digitaal forum. Bij Sensoa Positief krijgen mensen met hiv antwoorden, informatie en de steun van lotgenoten. De medewerkers en vrijwilligers bieden een luisterend oor. Ze begrijpen wat iemand met hiv meemaakt en geven raad vanuit hun eigen ervaring. Zij kunnen indien nodig ook doorverwijzen naar andere professionals voor aangepaste hulp. Hiv-specialisten en andere gezondheidsprofessionals die met iemand met hiv in contact komen, kunnen met een gerust hart Sensoa Positief aanbevelen.

Daarnaast zijn we er ook voor iedereen die onrechtstreeks met hiv te maken krijgt. Dat doen we via onze website Allesoverseks.be, campagnes in de media en zelfs vormingen, bijvoorbeeld binnen bedrijven. Campagnes zoals ‘Hiv stopt hier’ en online projecten zoals ‘Ik heb hiv, wat nu?’ of ‘Go Positive’ tonen dat mensen met hiv hun leven kunnen leiden net zoals mensen zonder hiv. Met de Hiv-muur die we in Antwerpen lieten ontwikkelen, maken we via street art hiv tastbaar aanwezig in het straatbeeld en werken we aan de normalisering van hiv. Met al die initiatieven vechten we ook tegen één van de laatste barrières voor mensen met hiv: het stigma dat nog steeds aan hiv kleeft.

Antwerp Diner en iedereen die te gast is, maakt dit alles mogelijk want onze werking naar mensen met hiv moeten we grotendeels zelf financieren. Daarvoor willen we jullie allemaal uitdrukkelijk bedanken!

Het ITG en Antwerp Diner

TEAM

Project van het Instituut voor Tropische Geneeskunde voor Antwerp diner 2023

Het project dat ITG dit jaar voorstelt is Test2Know, een online platform voor testing van hiv en andere seksueel overdraagbare infecties

Irith De Baetselier is Coördinator Nationaal Referentiecentrum voor seksueel overdraagbare infecties en geeft tekst en uitleg:

  1. Het project dat ITG dit jaar voorstelt is Test2Know, een online platform voor testing van hiv en andere seksueel overdraagbare infecties. Hoe werkt dit precies ?

Irith De Baetselier : Via het Test2Know platform kunnen personen die een risico hebben gelopen op hiv of andere seksueel overdraagbare infecties (soi’s) zich in hun eigen omgeving laten testen. Na een beveiligde procedure om in te loggen zal gevraagd worden om een vragenlijst in te vullen over het seksueel gedrag in de afgelopen periode. Op basis van de antwoorden wordt bepaald op welke infecties er getest zal worden en welke stalen voor deze testen afgenomen moeten worden. De gebruiker geeft vervolgens een adres door waar het neutrale pakketje afgeleverd wordt. Het pakket bevat al het afname materiaal alsook instructies hoe de verschillende stalen (urine, bloed en soms een anorectaal staal) afgenomen moeten worden. Om een voorbeeld te geven zal een deelnemer die onbeschermde vaginale seks vermeldt, getest worden op hiv, urogenitale chlamydia en gonorroe. De deelnemer zal dus gevraagd worden om de volgende stalen af te nemen: een bloedstaaltje en een urine staal. Na afname stuurt de deelnemer alle stalen met de post naar het ITG voor analyse. De resultaten worden vervolgens gecommuniceerd via het platform. Indien één van de resultaten positief is, contacteren we de deelnemer persoonlijk via telefoon voor verdere koppeling naar de zorg en behandeling (‘linkage to care’). Ook zal het platform via een link de mogelijkheid bieden voor partner notificatie (via het Partneralert platform dat één van de vorige jaren gefinancierd werd door Antwerp Diner).

  1. Wat is de timing voor de uitrol van dit platform ? En wat hopen jullie te bereiken?

Irith De Baetselier : We zijn momenteel bezig met de ontwikkeling van het platform. We hopen om tegen april een werkend platform te hebben dat vervolgens uitgetest zal worden door 10 gebruikers. Daarna passen we het platform aan en zullen 100 deelnemers het gebruiken om de aanvaardbaarheid en gebruiksvriendelijkheid in kaart te brengen (acceptabiliteitsfase). Deze tweede fase willen we afronden tegen het einde van dit jaar (2023). Vervolgens willen we nog twee onderzoeksvragen beantwoorden: (1) wat is de impact en effectiviteit op soi-incidentie (nieuwe infecties) van zulk platform als we het op een grotere schaal uitrollen; (2) Welke toegevoegde waarde heeft Test2Know als aanvullende aanpak naast de bestaande hiv/soi testfaciliteiten in België (huisarts, laagdrempelige testcentra, …). Onze missie is namelijk om iedereen toegang te verlenen tot hiv/soi screening door implementatie van een online testing platform aanvullend op de fysieke hiv/soi screeningsmogelijkheden binnen de reguliere zorg. Ons ultieme doel zou zijn dat testen via dit platform zelfs wordt terugbetaald zoals de reguliere soi-testen bij de huisarts.

  1. Hoe kan de opbrengst van Antwerp Diner het verschil maken voor jullie ?

Irith De Baetselier :De opbrengst van Antwerp Diner zal integraal gaan naar het onderzoek binnen de acceptabiliteitsfase. Deze fase is cruciaal in het volledige ontwikkelingstraject gezien de resultaten die uit deze fase komen van grootste belang zijn voor de optimalisatie en uitrol van het online platform. Alvast heel hard bedankt om dit project te steunen!

Tomorrow4Isibani

Tomorrow4isibani werkt al sedert 2007 in en rond Khetani, een volkswijk aan de rand van Winterton, Kwazulu-Natal, Zuid-Afrika.

Het begon als ‘Tomorrow’, een persoonlijk initiatief om het personeel op omliggende boerderijen en de leerlingen in scholen bewust te maken over HIV/AIDS, met enkel een DVD en een laptop.  Er bestond toen nog een zeer groot taboe rond dit vreselijk virus, terwijl de gevolgen overal zichtbaar waren.  Pas jaren later begon de Zuid-Afrikaanse regering met campagnes.

Isibani (ZULU voor ‘het licht brengen’) Community Center, werd in 2008 opgericht om de bevolking van Khethani tegemoet te komen en te helpen bij de enorme problemen die ze dagdagelijks ervaarden.  Isibani en Tomorrow besloten de handen in elkaar te slaan en zo ontstond ‘Tomorrow4isibani’.

In Khethani en omstreken, met zijn 10.000 inwoners, waar 80% van de bevolking geconfronteerd wordt met HIV/AIDS, zijn de gevolgen van deze epidemie zeer groot. Extreme verarming, ontwrichting van de gezinnen, weeskinderen zijn schering en inslag. Daarom zet Tomorrow4isibani zich op een holistische manier in voor deze kwetsbare maatschappij, zodat we een betere en veilige toekomst kunnen bieden op lange termijn.

Tomorrow4isibani is zeer bescheiden begonnen, maar is intussen uitgegroeid tot een stabiele organisatie in Winterton en omstreken, waar ook de plaatselijke overheid mee rekening houdt.

Dankzij de inbreng van Antwerp diner, bestaat er nu degelijke kinderopvang, hebben we het Isiphephelo opvanghuis opgericht en is ons gemeenschapshuis Isiphephelo Outreach een vaste waarde in deze maatschappij.  We bereiken de kinderen en de jeugd via onze campagnes en opleidingen. De volwassenen begeleiden we om zich op eigen kracht/talent te ontwikkelen tot zelfstandigheid. De 4 pijlers van ons gemeenschapshuis zijn: onthaal social- en gezondheidsproblematieken, Matt 25 voedselbedeling, ABCD programma en cooperaties en onze bewustmakingscampagnes.

De werking van al deze programma’s is vooral mogelijk dankzij Antwerp Diner.  Zij hebben ons de kans gegeven om, naast ITG (onderzoek) en Sensoa (preventie), als goede doel te werken in Zuid-Afrika, het land met de hoogste HIV/AIDS epidemie in de wereld.  Daar waar de zware gevolgen van HIV/AIDS de maatschappij nog dagelijks raakt.

Ook vandaag, zéker vandaag, is de werking van ons gemeenschapscentrum nog steeds broodnodig en hebben we jullie steun zo hard nodig.

We zijn het bestuur, medewerkers, vrijwilligers, koks en mee genieters van het Diner dan ook bijzonder dankbaar voor de samenwerking! De slogan van onze jongeren tegen HIV/AIDS ambassadeurs is dan ook: Let’s fight together!