Goede Doelen

Antwerp Diner en Sensoa, een lang en mooi verhaal

sensoa

 

Ga ik nu aftakelen? Zal ik ooit nog een lief vinden? Wanneer ga ik het mijn ouders vertellen? Hoe moet het nu verder met mijn leven? Te horen krijgen dat je besmet bent met hiv is alsof je een mokerslag in je gezicht krijgt. De aarde zakt weg onder je voeten. Honderden vragen komen op je af. Je voelt duizenden blikken op je gericht. En niemand om het tegen te vertellen. Gelukkig is er Sensoa Positief. Daar krijg je antwoorden, bieden ze informatie, en vind je steun bij lotgenoten. De medewerkers en vrijwilligers bieden een luisterend oor, begrijpen waar je doorheen gaat, geven raad vanuit hun eigen ervaring.

 

Sensoa, het Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid, bevordert de seksuele gezondheid in Vlaanderen. Eén van onze belangrijkste actiepunten is het bevorderen van de integratie van mensen met hiv. Daarnaast streven we ernaar om de impact van hiv op iemands leven zoveel mogelijk te beperken: een kwalitatief leven en een gezonde seksualiteitsbeleving zijn nog steeds mogelijk.

 

Sensoa heeft Antwerp Diner nodig. Dankzij de steun van de organisatoren en jullie hier allemaal aanwezig kunnen we het verschil maken voor mensen met hiv. Dat doen we door informatie te voorzien, voor mensen met hiv én hun omgeving. Dat gebeurt grotendeels via onze website, die bovendien steeds meer filmpjes met getuigenissen bevat. Belangrijk voor mensen met hiv is hun ervaringen te kunnen delen. Dat kan via Positief Contact, een digitaal forum voor mensen met hiv. Via het forum kunnen ze naast hun persoonlijke ervaringen ook informatie en tips uitwisselen. En er kan gechat worden met andere forumleden. Het draagt sterk bij aan de (h)erkenning. Het forum wordt gemodereerd door lotgenoten (Sensoa- vrijwilligers) en professionelen. Zij kunnen indien nodig doorverwijzen voor aangepaste hulp.

www.sensoa.be

 

Het ITG en Antwerp Diner 2019

ITG

 

Het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) heeft sinds begin jaren ’80 mee aan het roer gestaan van het hiv-onderzoek. Het ontpopte zich tot een autoriteit ter zake en een internationaal referentiecentrum. Hoewel de ziekte dankzij hiv-remmers bij ons evolueert naar een chronische ziekte, neemt het aantal gevallen wereldwijd niet verder af en blijft ze vooral in Afrika een groot probleem. Daarom blijven wij ons onderzoek onverminderd voortzetten. Enerzijds willen we bijdragen tot het vinden van een definitieve genezing, anderzijds gaat de aandacht naar preventie en zorg voor de meest kwetsbare groepen.

Voor 2018 droeg het ITG een project voor dat zich richt op kwetsbare patiënten met een migratieachtergrond, vaak mensen afkomstig uit Sub-Sahara-Afrika. Met de middelen van het Antwerp Diner 2018 werken Christiane Nöstlinger en haar collega’s aan de kwaliteit van leven in deze doelgroep door sociaalwetenschappelijk gedragsonderzoek. Hiv is namelijk nog steeds een sociale ziekte. Discriminatie, zelf-stigma en sociale isolatie kunnen leiden tot depressie en problemen met zelfzorg op vlak van therapietrouw en psychosociaal welzijn.

In 2019 opent het ITG met steun van Antwerp Diner de jacht op verborgen hiv-virus, ook wel hiv-reservoir genoemd. In een nieuwe onderzoekslijn proberen Kevin Ariën en Koen Bartholomeeusen meer te weten te komen over de laatste beetjes hiv-virus die zich verstoppen in lichaamscellen van patiënten die hiv-remmers slikken. De onderzoekers zoomen daarbij in op eiwitten die een rol spelen bij de activatie van het hiv-virus. Zo proberen ze dit verborgen virus uit de tent te lokken zodat het door medicatie opgeruimd kan worden. Deze nieuwe studie kadert in wereldwijd onderzoek naar het hiv-reservoir, het voornaamste obstakel tussen wetenschappers en een definitieve genezing van het hiv-virus.

Meer info op www.itg.be

 

 Tomorrow4Isibani

T4I

 

Isibani is in 2008 opgericht door de Britse Sofi Ntshalintshali in Khetani, een township aan de rand van Winterton in KwaZoeloe-Natal, Zuid-Afrika. Haar Zuidafrikaanse man, Robert, overleed aan aids, waardoor Sofi niet alleen persoonlijk geconfronteerd werd met deze ziekte maar ook zag wat de tragische gevolgen waren voor de Zoeloegemeenschap. Sedert oktober 2008 is ook de Belgische Tris Beckers actief in Khethani met Tomorrow4Isibani.

In een gebied waar 80% van de bevolking geconfronteerd wordt met aids en hiv, zijn de gevolgen immens: extreme verarming, ontwrichting van gezinnen, uitzonderlijk veel weeskinderen.

Kinderen zijn kwetsbaar in alle samenlevingen, maar dat is hier nog veel meer het geval. Ze worden het slachtoffer van mishandeling en verkrachting. Tomorrow forIsibani (“het licht brengen” in Zoeloe) wil deze kinderen beschermen en hen opnieuw een toekomst geven.

Het begon met de oprichting van het kinderdagverblijf Kusasa, dat eind 2014 werd overgedragen aan de plaatselijke bevolking , die het nu autonoom runnen. Ondertussen is het project verder uitgegroeid. Begin 2013 werd het opvanghuis Isiphephelo opgericht. Enkel dankzij de fondsen van Antwerp Diner kon dat opstarten en volledig gerund worden tot het voorjaar van 2015, wanneer het werd overgedragen aan de plaatselijke maatschappelijke diensten, maar nog steeds onder onze leiding. Dankzij Antwerp Diner werden er tot vandaag al bijna 250 misbruikte of kwetsbare kinderen opgevangen.

Omdat het verkrijgen van medicijnen voor HIV patienten over de jaren heen gemakkelijker werd, is onze taak verschoven naar het voorkomen van besmetting. Daarom werden de bewustmakingcampagnes intensiever. We bereiken jaarlijks meer dan 2000 studenten tussen 6 en 18 jaar met onze campagnes in 9 omliggende scholen. Vanaf 2019 worden alle campagnes uitgebreid naar de ouders. Er worden workshops gegeven rond dezelfde thema’s in het hoofdkwartier van Tomorrow4isibani, de Ekukhanyeni gebouwen. Van daaruit wordt ook het welzijnsprogramma gerund, dat families bijstaat in de verschillende maatschappelijke problemen. Isiphephelo Outreach (voorheen Isibani) zorgt voor verdeling van voedselpaketten aan +/- 150 families , maakt kledingpaketten, organiseert infosessies over allerhande maatschappelijke problemen, met HIV en AIDS op de voorgrond. De werking van al deze programma’s is mogelijk vooral dankzij Antwerp Diner!


www.tomorrow4isibani.be